Kurs i å lage villmjød i Oslo

Praktisk info

Dato: 31.05.25

Tidspunkt: 10:00 - 15:00

Adresse: Fjordtunet frivilligsentral, Ormsundveien, Oslo, Norge

Forening: Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening

Region: Oslo, Asker og Bærum

Antall ledige plasser: 15

Pris fra: 500 kr

Ledere

Bestill / Meld på

Påmeldingsfrist: 25.05.2025 23:00

En kursdag og to nettmøter

Kurslederen heter Live Solbrækken Danielsen. Hun er utdannet naturforvalter fra Ås og jobber for å spre naturglede og -kunnskap og måter vi kan leve godt på som en del av naturen.
Hun deltar også i Engelsviken parsellhage der man driver etter permakulturprinsipper.

Kurset inneholder en kursdag og to nettmøter

Villmjød er en gammel honningbasert kulturdrikk laget med urter, medisinplanter, bær, busker og/eller trær, og er antagelig den eldste gjærbaserte drikken.

På dette kurset får du en innføring i mjødens historie som gammel kulturdrikk, som medisin og hva man kan bruke for å lage mjød. Så lager du din egen ferske villmjød med planter dere plukker ute. Under feltdelen får du også mulighet til å lære seg grunnleggende observasjonsteknikker som kombinerer naturvitenskap og mindfullness.  Fersk villmjød er en frisk og leskende mjød (tilnærmet alkoholfri) som kan drikkes etter 1-2 uker, hvor vi bruker gjær fra honningen og planter vi plukker på kursdagen.

Inkludert i kursdagen er: Te/kaffe, ingredienser for å lage villmjød og oppskrifter.

Vi setter også opp to nettbaserte oppfølgingsmøter kl 19-20 på de to påfølgende tirsdagene etter kursdagen. Av erfaring kan mange ha spørsmål til hva som skjer i brygget de tok med seg hjem, vil gjerne høre hvordan det går med de andre, og kan tenke seg å få svar på endel spørsmål om hvordan man kan gå videre for å lage nye varianter.

A: Lag din egen villmjød. Kursdag på ca 4,5 timer

  1. En teoretisk innføring innendørs:
    • i mjød historie
    • om mjød som medisin
    • hvor i naturen man finner villgjær
    • Smaksprøve på villmjød
    • ulike vekster som kan brukes for å smaksette brygget.
    • Innføring i hva som kan gå feil

 

2.  Lage egen fersk villmjød med villgjær og smaker fra planter
som deltakerne plukker selv på kursdagen.

3. Oppskrift

 

Deltakerne må ta med:

  • Saks/kniv til å høste vekster
  • Pose til å samle vekstene i
  • Et glass med tett lokk, mellom 0,7-1 liter størrelse
  • Matpakke og drikke til lunsj
  • Noe å sitte på ute
  • Klær etter været
  • Notatblokk og penn

Program:

Kl 1000 Kaffe/Te. Introduksjon til villmjød inne.
Kl 1100 Vi går ut og plukker vekster. Lunsj i det fri om været er
bra.
Kl 1330. Lage villmjød inne
Ca kl 1500 Vi runder av.

 

B: To nettbaserte oppfølgingsmøter

Nettmøte nr 1 onsdag 4. juni kl 1900-2000: Dette må du huske på nå
Du har kanskje noen spørsmål etter kurset om hva som skjer i brygget ditt. Går det bra? Skal jeg gjøre noe? Når er den ferdig? På dette møtet kan du få svar på ting du ikke husker fra kurset, og ting som du ikke trodde at du ønsket å vite.

Nettmøte nr 2 tirsdag 10. juni kl 1900-2000.Trodde du at du visste hva mjød smaker?

Smaking på mjøden og om brygging av lagringsmjød.

Nå er det på tide å smake på mjøden! Deltakerne inviteres til å ta en smak sammen på nett. Her får dere lære om hvor forskjellig en mjød kan smake. Du får også en innføring i hvordan du kan lage en villmjød som kan lagres.

 

Ønsker du å lese mer om Live og hva du kan lære på kurset, se på hennes nettside: www.livesdanielsen.no

Har du andre spørsmål, ta kontakt med Live <livesdanielsen@yahoo.no> eller Bjørn bjorn@tingmedtang.no

 

Pris: 500,- for medlemmer og 1.000,- for andre.  
Hvis du ikke er medlem, kan du melde deg inn her.

Betaling via VIPPS, men for dere som ikke har dette, send til kontonr. 5081 06 09424 og skriv Villmjød 31 mai 2025 i merknadsfeltet.

NB! Påmeldingsfrist 25/5 kl. 23.00

Velkommen til kurs, dette blir gøy!

 

Det går buss nesten helt frem, sjekk kollektiv-tilbudet her: Entur – nasjonal reiseplanlegger

 

 

 

Oppmøtedetaljer

Gode parkeringsmuligheter, men det koster penger