Da jeg for noen år tilbake for alvor ble bitt av «nyttevekstbasillen», ble imidlertid min irritasjon over brenneslen raskt snudd til fascinasjon. Her har vi en nyttevekst som vokser nær sagt over alt, med utmerket smak, stort bruksområde og høy næringsverdi.
Årets første hjemmelagete brenneslesuppe er nå blitt et like sikkert vårtegn som hestehov, hvitveis og pollenallergi. I tillegg lager jeg brenneslechips (inspirert av Rita Amundsen), brenneslejuice og jeg tørker brennesle til te og krydder. Brennesle (tørket og fersk) kan gi brøddeigen et løft. Man kan også putte brennesle i pastadeig samt lage brennesle-gnocchi. Et søk på nett gir mye inspirasjon, det samme gir mange av bøkene som er dukket opp de siste årene med oppskrifter på retter der nyttevekster inngår.
Brennesle er blitt en av mine favoritter blant nyttevekstene på grunn av sin anvendelighet og gode smak. I tillegg er det mulig å bruke den gjennom hele sommeren. Selv om de unge skuddene om våren er desidert best på smak, kan du finne deg et felt med brennesle som du jevnlig kutter ned, da har du tilgang på ferske skudd i lengre tid, selv om den friske smaken avtar noe.
Oppskrift på brenneslesuppe
Ca 1 liter brennesle
1 liter kraft / buljong (kylling- eller grønnsakskraft)
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 knivsodd kajennepulver
Salt og pepper
Litt olje
En skvett med fløte (kan sløyfes)
For en selskapsvariant kan man legge til 1 dl hvitvin
Finhakk hvitløk og sjalottløk, surr dette i litt olje i kjelen til det er blankt. Tilsett eventuelt hvitvinen og kok det ned. Ha oppi kraften, kok opp. Tilsett brenneslen og la det koke i 5-10 minutter. Kjør alt glatt med stavmikser. Tilsett en skvett fløte, pepper og kajennepepper. Kok videre i 5 minutter, smak til med salt og andre krydder.
Sprøstekt fenalår eller spekeskinke er et velsmakende garnityr!
Tekst og foto: Pernille Næss