Den skarpeste smaken i skogen: Bekkekarse

Bekkekarse har en frisk smak av pepper og sennep og er behagelig bitter. Den kan minne om matkarsen som mange har dyrket på våt bomull. Den er lett å finne.

 

Bekkekarse (Cardamine amara) vokser ved bekker, eng og i fuktig løvskog. Bekkekarse er en østlig plante som bare vokser så vidt på Sørlandet og i indre strøk på Vestlandet. Planten er vanlig opp til skoggrensen på Østlandet sør til nedre Telemark. Du finner den sjeldent nord for Trøndelag.

Når du treffer bekkekarsen lite etter snøsmeltingen kan du bli lurt til å tro at våren kom ekstra tidlig denne gangen. Bekkekarsen overvintrer grønn og tåler å fryse til is. Derfor kan planten blomstre allerede tidlig om våren.

Bekkekarse brukes rå i salater, som garnityr til retter, og som grunnlag for supper og stuinger. Alle retter med engsyre blir like gode med bekkekarse. Men smaken er også forgjengelig og bekkekarse egner seg ikke til tørking. Da forsvinner både aroma og smaken. Råfrysing er derfor den beste måten å oppbevare bekkekarsen på. Men best er den fersk: skyll grundig i vann, få bort mest mulig av væsken og oppbevar i plastpose i kjøleskap. Der holder den seg godt i mange dager.

Bruk bekkekarsen fersk på eggesmørbrød. Eller kjør den i mikseren med pinjenøtter, olivenolje, parmesan og hvitløk til en pesto.

BEKKEKARSEVINAIGRETTE

Har du prøvd bekkekarsevinaigrette? Her er oppskriften:

  • 2 dl bekkekarse, vasket og renset
  • 0,25 dl eplecidereddik
  • 2 dl solsikkeolje
  • salt og pepper

Ha ingrediensene i en mikser og kjøres til en grønn olje. Smakes til med salt og pepper.

 

Skrevet av Pål Karlsen  (pal@lopta.no)​