I en skråning nær deg: Vinterkarse

Du trenger garantert ikke gå langt for å finne den delikate vinterkarsen (Barbarea vulgaris). Sannsynligvis går du forbi mange planter hver dag på veien til jobben, skolen, butikken. Den er lett å lære, for det er en av de første plantene som dukker fram om våren – i den grad den forsvant om vinteren – og du kan høste den på mange stadier gjennom sesongen.

Først handler det om å plukke de nye bladene – rosettene tett på bakken – som kommer opp om våren. De er deilige til salater eller dryss på brødskiven, og kan brukes som grunnlag i alle retter som ellers sier at du må finne engsyre.

Senere begynner planten å gå i blomst, og mens knoppene fortsatt er grønne så kan du høste vinterkarse-brokkoli i store mengder. Smørstek lett eller kok raskt i saltet vann og du har en deilig grønnsaksrett. Eller hakk den med i omeletter og paier. Lettvint, godt og sannsynligvis sunt. Det er ingen grunn til å tro at de dypgrønne nyttevekstene våre står noe tilbake for spinat og grønnkål fra butikken.

Og når de vakre gule blomstene er ute kan du plukke den med i alle salater eller som smakfull pynt på alle retter. For den skarpe og litt bitre karsesmaken holder seg meget godt selv etter blomstringen.

Du trenger ikke være bekymret for å ta for deg av plantene, for faktisk regnes vinterkarsen til artene på svartelisten. Vinterkarse er en fremmed art som i løpet av vel 300 år har funnet innpass i store deler av landet. Man regner med den kom inn med importerte gressfrø. Først fant den seg til rette som ugress i enger, men nå er den blitt en del av vårfloraen på tørre bakker, i veiskråninger, berg og skrenter og på skrotemark, der den kan dominere helt, og hvor den fortrenger både vanlige og mer sårbare arter. En enkeltplante kan produsere mellom 1000 og 10000 frø på en sesong, så det er ingen grunn til fintfølelse i sankingen.

Har du lyst til å prøve deg på en oppskrift med vinterkarse?  Hvorfor da ikke pai med vinterkarse og skvallerkål, slik den blir presentert på Solskinnet.no av Rita Amundsen.

Her kan du lese mer om vinterkarse som svartelisteplante.

 

Skrevet av Pål Karlsen (pal@lopta.no)