På sopp- og nyttevekstjakt i sosiale medier

Sosiale medier er en nyttig kilde, som bør tas i bruk hvis man ønsker å lære mer om både sopp og nyttevekster.

Jeg skulle ønske at alle med mentale sperrer mot sosiale medier i hvert minst én gang skulle få oppleve de mange læringsmulighetene som Facebook og lignende representerer for skikkelige sopp- og/eller nyttevekstfolk.  Det er nemlig ikke obligatorisk å legge ut bilder av matretter eller 6-packen for å delta i sosiale medier. For dem som ikke vil såre andre, er det greit å vite at man lett kan slutte å få oppdateringer fra personer som man fortsatt er Facebook-venn med. Man kan «forebygge» litt selv ved å være kresen når det gjelder valg av Facebook-venner, og utelukke dem man tror kan finne på å legge ut om livets trivialiteter til alle døgnets tider.

På Facebook finnes det nemlig mange temagrupper. Alle som er interessert i sopp og/eller nyttevekster i Oslo bør i alle fall følger med på siden til Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening.  Alle kurs og arrangementer annonseres jevnlig her. I tillegg bør man ta en titt på siden til Norges sopp-og nyttevekstforbundet.  Denne siden oppdateres ikke så ofte, men her kan man finne siste nytt om arrangementer som vintersopptreff og andre arrangementer. Da offentlig bevilgning til soppkontroll var et aktuelt tema, ble også innlegg som ble holdt av Forbundet lagt ut her.

Hvordan finner man temagruppene? Det holder å skrive «sopp og nyttevekst» i søkefeltet. Da vil det også poppe opp foreninger fra andre steder i landet. Det kan være interessant å ta se nærmere der også.

Min anbefaling er å søke opp aktuelle undergrupper, enten det handler om matlaging med sopp- og nyttevekster, garnfarging, fotografering, likør og krydderdram m.m.  Jeg anbefaler også at man søker på engelsk, fordi da får man kontakt med likesinnede over hele verden – som er på sosiale medier. «Forage», «foraging», «wild food», «wild plants», «fungi», «mycological» og «ville vekster» er relevante ord å søke med. Det finnes også interessante svenske og danske sider som er morsomme å følge.

Mange poster handler om identifikasjon av en soppart eller en nyttevekstart. Her kan eksperter og andre ha interessante samtaler man kan lære noe av, eller bidra til. Det er ikke å komme fra at mange også legger ut «skrytebilder» av den første eller største kantarellen, steinsoppen og så videre. Også dette kan være av interesse fordi man kan følge litt med i hvordan sesongen utvikler seg fra sør til nord, til der du bor i landet. Følger man med i utenlandske grupper, kan man forlenge sesongen virtuelt og rett og slett sanke hele året. Noen ganger deles det også ut stedsinformasjon – av og til veldig presise – så man også kan få ideer til nye turer gjennom å følge med på sosiale medier.

Det kan være interessant å vite at man ikke trenger å være «Facebook-venn» med de andre i temagruppene. Etter hvert vil man finne ut hvilke sider man får mest ut av og ønsker å beholde, og hvilke man har lyst å bli kvitt. Det siste kan man gjøre med et raskt tastetrykk.

Long Litt Woon