Karve, carum carvi, skjermplantefamilien-Apiaceae
Dette er en 2 årig urt som man finner i veikanter, langs åkre og i enger, gjerne på litt tørre steder. Det må være åpent og lyst.
Det første året danner bladene en rosett med grønne doble eller tredoble flikete blader. Det neste året vokser stilk og blomst opp med hvite eller rosa blomster i skjermer. Planten blir 20-50 cm høy.
Hele planten kan brukes men jeg foretrekker blad og rot som samles i april/mai.
Vaskes godt, sand og jord fjernes. Deretter forvelles den og har man mere enn man har tenkt å bruke kan resten fryses. Den tåler godt langvarig frysing.
Det beste er å bruke den med en gang til suppe eller stuing.
Fruktene, 4-5 mm lange, samles i juli.
Den mest kjente bruken er i surkål. Man bruker også karve i ost, brød, sursylting av grønsaker og som smakstilsetning i brennevin.
Rot og blad hakkes eller kjøres i foodprosessor til den er passe finfordelt.
Man lager så en jeving av mel og smør og sper med buljong, kjøtt eller kylling, eller forvellingsvannet. Bladene tas i og koker 5-10 minutter. Tilsett deretter fløte og man smaker til med salt og pepper. Hvis suppen blir for tynn kan den jevnes med litt maisenamel.
Det kan være godt med pochert eller hardkokt egg i suppen. Suppen er svært rik på B-,C vitamin og jern.
Bladene og rot grovhakkes, freses i smør. Tilsettes salt, pepper og eventuelt ett fedd presset hvitløk. Surres videre med litt fløte.
Kan brukes som tilbehør til kjøttfondue eller andre kjøttretter.
Andre navn: Tyskerkål, tysskål, svenskekål, svensk- kirskål
Planten er flerårig og for mange et forhatt ugress. Planten sprer seg via krypende jordstengel slik at den er vanskelig å bli kvitt som ugress.
Planten vokser i veikanter, hager, langs åkre ja nærmest over alt men den trenger også lys.
Både røtter og blad kan brukes før blomstring. Den beste tiden å høste skvallerkålen er om våren akkurat når bladene begynner å folde seg ut, Da er de blanke, litt glinsete. Bladene har tenner i kanten og lukten kan minne litt om selleri.
Når bladene blir gamle får de en mere besk smak.
Bladene kan brukes i salater, som stuing og i supper.
Man behandler og bruker dem på samme måte som man bruker karvekål. De er rike på C vitamin og jern.
© Hilde Heen Sommer