Artikler

Nyhetsbrev april 2024

Nyttevekstsesongen er i gang! Her kommer informasjon om turer og kurs som finner sted fremover. NB! Nyhetsbrevet via mail havner ofte i spam-boksene rundt omkring, vi planlegger derfor i større grad å holde dere oppdatert på Facebook og denne nettsiden

Løkurt - Alliara petiolata

Interessen for spiselige ville vekster har nærmest eksplodert de siste årene. Det er gledelig fordi mange tradisjonelle «ugressplanter», som finnes nær sagt over alt, faktisk har en stor matverdi, både når det gjelder smak og næringsinnhold. I en grøftekant nær deg kan du finne alle ingredienser til en god vårsalat, særlig hvis du blander vekster med mildere smak (for eksempel skvallerkål) med vekster med en sterkere smak.

Sikker på traktkantarell?

Er du usikker på hvordan traktkantareller ser ut? Her er bildeforklaring på hvordan traktkantarell ser ut.

I en skråning nær deg: Vinterkarse

Du trenger garantert ikke gå langt for å finne den delikate vinterkarsen (Barbarea vulgaris). Sannsynligvis går du forbi mange planter hver dag på veien til jobben, skolen, butikken. Den er lett å lære, for det er en av de første plantene som dukker fram om våren – i den grad den forsvant om vinteren - og du kan høste den på mange stadier gjennom sesongen.

Den skarpeste smaken i skogen: Bekkekarse

Bekkekarse har en frisk smak av pepper og sennep og er behagelig bitter. Den kan minne om matkarsen som mange har dyrket på våt bomull. Den er lett å finne.

Mjødurt – nyttevekst med fin duft og god til mat

Mjødurt er en flerårig plante som kan bli 1,5 meter høy. Den vokser i store mengder på fuktige steder og er vanlig i hele landet.

Vårens første, fine sopp!

Soppinteressen er noe som kommer krypende. Den begynner med de sikre høstsoppene, beveger seg utover til kremler, risker og etter hvert også arter som ikke er matsopp. Men det store kvantespranget skjer det året du oppfatter at det faktisk er mulig å plukke sopp om våren!

Brennesle, nærmere bestemt stornesle (Urtica dioica)

Brennesle - fra irritasjonsmoment til skattet matplante Hvis man kan snakke om forhatte planter, har brenneslen åpenbart en naturlig plass i den kategorien. Brenneslen har lenge vært et irriterende element i min jakt etter andre skatter, for eksempel flotte og fargerike markblomster eller saftige bringebær. I tillegg til den høyt skattede fangsten har jeg pådratt meg kløende blemmer og forbannet brenneslen i mitt indre.

På sopp- og nyttevekstjakt i sosiale medier

Sosiale medier er en nyttig kilde, som bør tas i bruk hvis man ønsker å lære mer om både sopp og nyttevekster.

Kremler - mine favoritter - lette å finne!

Disse vakre soppene som lyser der de står i skog og fjell er verdt å fange til stekepanna. Synes du sopp lett blir litt "svampet" ved tillaging, er kremler noe for deg. De blir sprø, delikate og nydelige. Sprøheten er også et viktig kjennetegn ved plukking. Kremlene har skiver under hatten.  Flere av våre giftigste sopper hører til samme gruppe - skivesoppene, så her er det viktig å kunne kjennetegnene. Og særtegnene på kremler er ikke så vanskelig å lære.

Kanskje kommer kongen

Snakk med folk om steinsopp, og du får nesten alltid høre historien om den ene høsten den fantes i overflod. Fortsettelsen handler ofte om at de knapt har funnet en steinsopp på samme stedet senere. Andre sopper kan man årvisst plukke på eksakt samme plassen, men aldri steinsopp. Hva gjør denne soppen så lunefull og hva vet vi om hvordan den vokser?

Vildkransens superfunn

Gjennom mitt firma Vildkransen hadde jeg levert ville vekster til den nyetablerte gourmetrestauranten Maaemo i ett år da den fikk to Michelinstjerner i mars 2012. Etter det økte bestillingene fra Maaemo voldsomt. Hadde kjøkkensjefen 3 stjerner i sikte?

Sopplukking i Rødbergveien

Da jeg flyttet til Rødbergveien i 2005 oppdaget jeg fort at det vokste sjampinjonger på plenene. Etter hvert oppdaget også jeg at det vokste det mye annen sopp her, og til nå har jeg funnet 115 sopparter i mitt lille nærområde.

Veikantens delikatesser: karvekål og skvallerkål

Karve, carum carvi, skjermplantefamilien-Apiaceae Dette er en 2 årig urt som man finner i veikanter, langs åkre og i enger, gjerne på litt tørre steder. Det må være åpent og lyst. Det første året danner bladene en rosett med grønne doble eller tredoble flikete blader. Det neste året vokser stilk og blomst opp med hvite eller rosa blomster i skjermer. Planten blir 20-50 cm høy.

Sopptur i desember